PIZZAPOHJA POLSELLI VIVACE-JAUHOSTA (4 PIZZAA)

Tällä ohjeella teet 4 pizzapohjaa, joiden halkaisija valmiina on noin 30 cm.

Taikinan kohotusaika on melko pitkä (noin 36 tuntia), joten ohjeessa käytetään Polselli Vivace –jauhoa. Polsellin valikoimassa on myös Polselli Classica –jauho, joka soveltuu paremmin hieman lyhyempään kohotukseen. Polselli Vivace on hiukan vahvempi jauho kuin Polselli Classica, ja tämän myötä se sopii paremmin pidempään kohotukseen.

Ainekset

 • 600 g Polselli Vivace –jauhoja
 • 390 ml kylmää vettä
 • 0.6 g kuivahiivaa
 • 15 g hienoa merisuolaa
 • 12 ml neitsytoliiviöljyä

Työvaiheet

 1. Sekoita jauhot ja kuivahiiva taikinakulhossa.
 2. Lisää vesi hiljalleen koko ajan sekoittaen. Veden tulee olla mahdollisimman kylmää.
 3. Kun olet lisännyt veden, vaivaa taikinaa hetken ajan kulhossa ja jatka vaivaamista pöydällä, kunnes taikinan koostumus on sileää ja tasaista. Ainesten sekoitus ja vaivaaminen kestää yhteensä noin 10 minuuttia.
 4. Lisää oliiviöljy ja suola. Jatka vaivaamista noin 5 minuuttia, kunnes taikinasta tulee taas sileää ja tasaista.
 5. Muotoile taikinasta pallo ja peitä se kulholla noin 10 minuutiksi.
 6. Muotoile taikina uudelleen palloksi ja huomaat, että taikinan pinta on muuttunut entistä sileämmäksi.
 7. Laita taikina kevyesti öljyllä siveltyyn kohotusastiaan noin 10 tunniksi kohoamaan. Astian tulisi olla mahdollisimman tiivis, jotta taikinan pinta ei kuivu.
 8. Muotoile taikinasta kohotuksen jälkeen 4 kappaletta 240-grammaisia taikinapalloja, joista myöhemmin tehdään pizzat.
 9. Laita pallot jääkaappiin kohoamaan noin 24 tunniksi mahdollisimman ilmatiiviiseen astiaan. Voit käyttää myös yksittäisiä kannellisia purkkeja.
 10. Ota taikinapallot huoneenlämpöön noin 2 tuntia ennen paistoa.
 11. Paista pizzat ja nauti.

PIZZAN PAISTAMINEN

Pizzauunissa

Autenttinen napolilainen pizza paistetaan puulämmitteisessä kiviuunissa, jossa lämpötila nousee noin 450-500 asteeseen. Korkea lämpötila on tärkeä, jotta pizza saa napolilaiselle pizzalle ominaisen ilmavan, kevyen, pehmeän ja vähän sitkeän rakenteen. Paistoaika noin korkeassa lämpötilassa on vain noin 60-90 sekuntia.

Viime aikoina markkinoille on alkanut tulla yhä enemmän kotikäyttöön tarkoitettuja pieniä pizzauuneja, joilla saa kotioloissakin valmistettua todella hyvää napolilaistyyppistä pizzaa. Uunit voivat olla ovat sähkö-, kaasu- tai puulämmitteisiä, ja niillä saavutetaan napolilaistyyppisen pizzan valmistuksessa tarvittavat korkeat lämpötilat.

Pizza paistuu pizzauunissa siis hyvin nopeasti, joten paistamisessa on oltava todella tarkkana. Pizzauunissa paistettaessa pizzaa on käänneltävä uunissa paiston aikana, jotta pizza paistuu tasaisesti. Tämä johtuu siitä, että lämpö jakautuu uunissa yleensä vähän epätasaisesti. Esimerkiksi kaasulämmitteisissä uuneissa kaasuliekki on yleensä vain uunin toisella puolella, jonka myötä lämpötila sillä puolella on myös korkeampi.

Sähköuunissa

Myös tavallisessa sähköuunissa saa paistettua hyvää ja maukasta pizzaa, mutta pizzan rakenne on väistämättä erilainen kuin pizzauunissa paistettuna. Kotiuunin matalamman lämpötilan (yleensä noin 250-275 astetta) ja pidemmän paistoajan myötä pizzasta tulee hieman kuivempi ja leipämäisempi, eikä siitä saa niin kevyttä ja ilmavaa kuin pizzauunissa paistettaessa.

Vinkkejä sähköuunissa paistamiseen:

 • Jos paistat pizzaa kotiuunissa, kannattaa paistamista varten hankkia pizzateräs tai pizzakivi sekä pizzalapio
 • Laita uuni päälle täydelle teholle noin tuntia ennen paistoa, jotta uuni ja pizzateräs tai pizzakivi ehtivät saavuttaa maksimaalisen lämpötilan
 • Jos käytät uunipeltiä, kannattaa sekin kuumentaa uunissa
 • Jos uunissa on grillivastus, kannattaa se laittaa päälle paiston aikana
 • Kiertoilmatoimintoa ei kannata käyttää, sillä se kuivattaa pizzaa
 • Laita pizzan päälle ennen paistoa vain tomaattikastike ja lisää loput täytteet noin puolessa välissä paistoa
 • Paistoaika on uunin tehosta riippuen noin 5-10 minuuttia