PIZZAPOHJA POLSELLI CLASSICA-JAUHOSTA (4 PIZZAA)

Tällä ohjeella teet 4 pizzapohjaa.

Taikinan kohotusaika on melko pitkä (n. 24h). Pohjan hydraatio 70%.

Ohjeen on kehittänyt Mikko Project Boxi Youtube kanavalleen.

Ainekset

  • 601 g Polselli Classica –jauhoja
  • 421 g kylmää vettä
  • 0.32 g kuivahiivaa (tuorehiivaa n. 0,7-0,8g)
  • 18 g hienoa merisuolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhot ja hiiva keskenään.
  2. Tipauta työtasolle ja tee keskelle jauhoja pieni rako, johon alat lisäämään pikkuhiljaa vettä. 
  3. Sekoita jauhoa pyörivillä liikkeillä veteen ja pidä huoli, että lisäät reunoilta jauhoa aina kun edellinen erä vettä on hyvin sekoittunut jauhoon. Tämä on tärkeää hyvän taikinan saamiseksi. Käytä tähän aikaa 6-8 minuuttia, jotta ainekset ovat sekoittuneet kunnolla keskenään. 
  4. Ala vaivaamaan taikinaa ja lisää mukaan suola noin 5 minuutin vaivaamisen kohdalla. 
  5. Jatka vaivaamista kokonaisuudessaan noin 15 minuutin ajan, tai kunnes taikinapallo on elastinen ja sileä pinnasta palloksi pyörittelyn jäljiltä.  
  6. Anna levätä noin tunti hieman kostean liinan alla. 
  7. Tee muutamat taittelut ja pyöritä palloksi.
  8. Anna kohota huoneenlämmössä noin 20 tuntia. 
  9. Jaa taikina pienemmiksi palloiksi (4 palloksi yhden pallon paino 250g) ja anna kohota vielä 4-5 tuntia. 
  10. Tee pizzaa ja nauti.

PIZZAN PAISTAMINEN

Pizzauunissa

Autenttinen napolilainen pizza paistetaan puulämmitteisessä kiviuunissa, jossa lämpötila nousee noin 450-500 asteeseen. Korkea lämpötila on tärkeä, jotta pizza saa napolilaiselle pizzalle ominaisen ilmavan, kevyen, pehmeän ja vähän sitkeän rakenteen. Paistoaika noin korkeassa lämpötilassa on vain noin 60-90 sekuntia.

Viime aikoina markkinoille on alkanut tulla yhä enemmän kotikäyttöön tarkoitettuja pieniä pizzauuneja, joilla saa kotioloissakin valmistettua todella hyvää napolilaistyyppistä pizzaa. Uunit voivat olla ovat sähkö-, kaasu- tai puulämmitteisiä, ja niillä saavutetaan napolilaistyyppisen pizzan valmistuksessa tarvittavat korkeat lämpötilat.

Pizza paistuu pizzauunissa siis hyvin nopeasti, joten paistamisessa on oltava todella tarkkana. Pizzauunissa paistettaessa pizzaa on käänneltävä uunissa paiston aikana, jotta pizza paistuu tasaisesti. Tämä johtuu siitä, että lämpö jakautuu uunissa yleensä vähän epätasaisesti. Esimerkiksi kaasulämmitteisissä uuneissa kaasuliekki on yleensä vain uunin toisella puolella, jonka myötä lämpötila sillä puolella on myös korkeampi.

Sähköuunissa

Myös tavallisessa sähköuunissa saa paistettua hyvää ja maukasta pizzaa, mutta pizzan rakenne on väistämättä erilainen kuin pizzauunissa paistettuna. Kotiuunin matalamman lämpötilan (yleensä noin 250-275 astetta) ja pidemmän paistoajan myötä pizzasta tulee hieman kuivempi ja leipämäisempi, eikä siitä saa niin kevyttä ja ilmavaa kuin pizzauunissa paistettaessa.

Vinkkejä sähköuunissa paistamiseen:

  • Jos paistat pizzaa kotiuunissa, kannattaa paistamista varten hankkia pizzateräs tai pizzakivi sekä pizzalapio
  • Laita uuni päälle täydelle teholle noin tuntia ennen paistoa, jotta uuni ja pizzateräs tai pizzakivi ehtivät saavuttaa maksimaalisen lämpötilan
  • Jos käytät uunipeltiä, kannattaa sekin kuumentaa uunissa
  • Jos uunissa on grillivastus, kannattaa se laittaa päälle paiston aikana
  • Kiertoilmatoimintoa ei kannata käyttää, sillä se kuivattaa pizzaa
  • Laita pizzan päälle ennen paistoa vain tomaattikastike ja lisää loput täytteet noin puolessa välissä paistoa
  • Paistoaika on uunin tehosta riippuen noin 5-10 minuuttia