GLUTEENITON PIZZA POLSELLI FARINA- GLUTEENITTOMASTA JAUHOSTA

Tällä ohjeella teet gluteenittomista Polselli Farina jauhoista gluteenittoman pizzan

Ohjeen on kehittänyt Mikko Mäkelä Project Boxi Youtube kanavalleen.

Ainekset

Taikina:
  • 500 g Polselli Farina – gluteenittomia jauhoja
  • 10 g kuivahiivaa
  • 20 g suolaa
  • 400 g vettä

Työvaiheet

  1. Aloita prosessi mittaamalla ainekset.
  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Ala lisäämään pienissä erissä vettä jauhoseokseen niin kauan, että sinulla on käsissäsi taikinankaltainen köntti.
  3. Tiputa taikina työtasolle ja jatka vaivaamista muutaman minuutin ajan.
  4. Laita palloksi, ja anna kohota noin 2h tai kunnes vähintään kaksinkertaistunut.
  5. Jaa taikina neljään osaan (noin 250g palloiksi), anna kohota vielä noin 1-2h ja taikina on valmis käytettäväksi.
  6. Käytä pyörittelyssä apuna gluteenittomia pizzajauhoja.
  7. Voit sivellä reunat ennen paistoa tai paiston aikana oliiviöljyllä, joka takaa rapeamman lopputuloksen.
  8. Jos paistat kotiuunissa, niin käytä pizzakiveä/pizzaterästä.
  9. Tee esim. herkullinen vegaaninen pizza, kuten videolla. Nauti!

PIZZAN PAISTAMINEN

Pizzauunissa

Autenttinen napolilainen pizza paistetaan puulämmitteisessä kiviuunissa, jossa lämpötila nousee noin 450-500 asteeseen. Korkea lämpötila on tärkeä, jotta pizza saa napolilaiselle pizzalle ominaisen ilmavan, kevyen, pehmeän ja vähän sitkeän rakenteen. Paistoaika noin korkeassa lämpötilassa on vain noin 60-90 sekuntia.

Viime aikoina markkinoille on alkanut tulla yhä enemmän kotikäyttöön tarkoitettuja pieniä pizzauuneja, joilla saa kotioloissakin valmistettua todella hyvää napolilaistyyppistä pizzaa. Uunit voivat olla ovat sähkö-, kaasu- tai puulämmitteisiä, ja niillä saavutetaan napolilaistyyppisen pizzan valmistuksessa tarvittavat korkeat lämpötilat.

Pizza paistuu pizzauunissa siis hyvin nopeasti, joten paistamisessa on oltava todella tarkkana. Pizzauunissa paistettaessa pizzaa on käänneltävä uunissa paiston aikana, jotta pizza paistuu tasaisesti. Tämä johtuu siitä, että lämpö jakautuu uunissa yleensä vähän epätasaisesti. Esimerkiksi kaasulämmitteisissä uuneissa kaasuliekki on yleensä vain uunin toisella puolella, jonka myötä lämpötila sillä puolella on myös korkeampi.

Sähköuunissa

Myös tavallisessa sähköuunissa saa paistettua hyvää ja maukasta pizzaa, mutta pizzan rakenne on väistämättä erilainen kuin pizzauunissa paistettuna. Kotiuunin matalamman lämpötilan (yleensä noin 250-275 astetta) ja pidemmän paistoajan myötä pizzasta tulee hieman kuivempi ja leipämäisempi, eikä siitä saa niin kevyttä ja ilmavaa kuin pizzauunissa paistettaessa.

Vinkkejä sähköuunissa paistamiseen:

  • Jos paistat pizzaa kotiuunissa, kannattaa paistamista varten hankkia pizzateräs tai pizzakivi sekä pizzalapio
  • Laita uuni päälle täydelle teholle noin tuntia ennen paistoa, jotta uuni ja pizzateräs tai pizzakivi ehtivät saavuttaa maksimaalisen lämpötilan
  • Jos käytät uunipeltiä, kannattaa sekin kuumentaa uunissa
  • Jos uunissa on grillivastus, kannattaa se laittaa päälle paiston aikana
  • Kiertoilmatoimintoa ei kannata käyttää, sillä se kuivattaa pizzaa
  • Laita pizzan päälle ennen paistoa vain tomaattikastike ja lisää loput täytteet noin puolessa välissä paistoa
  • Paistoaika on uunin tehosta riippuen noin 5-10 minuuttia