BOMBA FORMAGGI PIZZA

Tällä ohjeella teet herkullisen Bomba Formaggi pizzan käyttämällä Delizie di Calabrian Bomba Calabresea.
Resepti on @pizzajarifinland kehittämä.

Ainekset

  • 1 pizzataikinapallo (n. 240 grammaa)
  • 125  g (yksi pallo) mozzarellaa
  • 40 g parmesaania raastettuna
  • 40 g gorgonzolaa
  • 40 g mascarponea
  • Delizie di Calabrian Bomba Calabresea

Työvaiheet

Jos paistat pizzan pizzauunissa (n. 450 astetta), lisää kaikki täytteet ennen paistoa. Jos taas paistat pizzan perinteisessä sähköuunissa (n. 250 astetta), lisää täytteet noin puolessa välissä paistoa.

1. Muotoile taikinapallosta pizzapohja.
2. Levitä mascarpone pizzapohjan päälle.
3. Ripottele parmesaaniraaste mascarponen päälle.
4. Lisää revitty mozzarella ja gorgonzola.
5. Lisää Bomba Calabrese pieninä nokareina pizzan päälle.
6. Paista pizza.

PIZZAN PAISTAMINEN

Pizzauunissa

Autenttinen napolilainen pizza paistetaan puulämmitteisessä kiviuunissa, jossa lämpötila nousee noin 450-500 asteeseen. Korkea lämpötila on tärkeä, jotta pizza saa napolilaiselle pizzalle ominaisen ilmavan, kevyen, pehmeän ja vähän sitkeän rakenteen. Paistoaika noin korkeassa lämpötilassa on vain noin 60-90 sekuntia.

Viime aikoina markkinoille on alkanut tulla yhä enemmän kotikäyttöön tarkoitettuja pieniä pizzauuneja, joilla saa kotioloissakin valmistettua todella hyvää napolilaistyyppistä pizzaa. Uunit voivat olla ovat sähkö-, kaasu- tai puulämmitteisiä, ja niillä saavutetaan napolilaistyyppisen pizzan valmistuksessa tarvittavat korkeat lämpötilat.

Pizza paistuu pizzauunissa siis hyvin nopeasti, joten paistamisessa on oltava todella tarkkana. Pizzauunissa paistettaessa pizzaa on käänneltävä uunissa paiston aikana, jotta pizza paistuu tasaisesti. Tämä johtuu siitä, että lämpö jakautuu uunissa yleensä vähän epätasaisesti. Esimerkiksi kaasulämmitteisissä uuneissa kaasuliekki on yleensä vain uunin toisella puolella, jonka myötä lämpötila sillä puolella on myös korkeampi.

Sähköuunissa

Myös tavallisessa sähköuunissa saa paistettua hyvää ja maukasta pizzaa, mutta pizzan rakenne on väistämättä erilainen kuin pizzauunissa paistettuna. Kotiuunin matalamman lämpötilan (yleensä noin 250-275 astetta) ja pidemmän paistoajan myötä pizzasta tulee hieman kuivempi ja leipämäisempi, eikä siitä saa niin kevyttä ja ilmavaa kuin pizzauunissa paistettaessa.

Vinkkejä sähköuunissa paistamiseen:

  • Jos paistat pizzaa kotiuunissa, kannattaa paistamista varten hankkia pizzateräs tai pizzakivi sekä pizzalapio
  • Laita uuni päälle täydelle teholle noin tuntia ennen paistoa, jotta uuni ja pizzateräs tai pizzakivi ehtivät saavuttaa maksimaalisen lämpötilan
  • Jos käytät uunipeltiä, kannattaa sekin kuumentaa uunissa
  • Jos uunissa on grillivastus, kannattaa se laittaa päälle paiston aikana
  • Kiertoilmatoimintoa ei kannata käyttää, sillä se kuivattaa pizzaa
  • Laita pizzan päälle ennen paistoa vain tomaattikastike ja lisää loput täytteet noin puolessa välissä paistoa
  • Paistoaika on uunin tehosta riippuen noin 5-10 minuuttia